Patrick Dougherty’s önskekrus

Under april och maj månad 2016 kom den världskände land art-konstnären Patrick Dougherty till oss på Astrid Lindgrens Näs för att, för första gången i Sverige, bygga en av sina spektakulära skulpturer. Under de senaste 20 åren har Patrick Dougherty byggt över 200 konstverk världen över. Verken är helt oskiljaktiga från omgivande natur och landskap. Varje installation är unik och formen bestäms av platsens förutsättningar.


River Vessels (2010) Waco Cultural Art Festival, Waco, TX,. Photo: Mark Randolph.

– Jag gör ingen research. Jag försöker minnas hur jag känner för en plats och jag skapar ord- associationer för varje ställe för att starta processen, säger Patrick Dougherty. Jag börjar föreställa mig att jag kan skapa något provokativt i just det fysiska rummet

Tillkomsten av verket är en social process där konstnären arbetar med konst och arkitektur intresserade volontärarbetare från många olika länder bland annat USA, England, Italien, Tyskland och Frankrike. Själva byggandet är en viktig del av skulpturen – ”man ger den en familj på plats” som han själv uttrycker det.


Running in Circles (1996) TICON Sculpture Park, Langeland, Denmark. Photo Hatten 18.

Skulpturen formades på temat frihet ute på ängarna i trädgårdarnas andra kapitel. Konstverket invigdes den 7/5 2016 och kommer att finnas på Näs ängar så länge naturens krafter tillåter.


De sju önskekrusen, Astrid Lindgrens Näs 2016.

Länk till Patricks hemsida http://www.stickwork.net/
Patrick Doughertys konstverk är delvis finansierat av: